Mi a természet coaching?

A természet vagy outdoor coaching a coaching-nak egy új megközelítése: coaching a természettel kapcsolódva. A hagyományos coaching-gal ellentétben a természet coaching alkalmak a természetben zajlanak: egy közeli parkban, arborétumban, erdőben. A  coaching folyamatban a természet nem pusztán egy szép háttér vagy relaxációs helyszín.

A természet coaching olyan gyakorlatokat és tapasztalatokat kínál, amelyek lehetőséget adnak számunkra a természetben való tudatos jelenlétre (a körülöttünk levő természet tudatos megfigyelésére és meghallgatására), a természettel és ezáltal a saját magunkkal való párbeszédre.

Az 1980-as évek óta számos tudományos kutatás bizonyítja a természettel való kapcsolódás pozitív hatásait a fizikai és mentális jólétünkre, és szemlélteti, hogy ezek az élmények hogyan segítenek megtalálni a középpontunkat, eligazodni a szükségleteink, értékeink és céljaink között, erősíteni az önértékelésünket, döntési képességünket és énhatékonysági érzésünket.

A coaching folyamatban a természet társ-coach.  Az outdoor coach a természet elemeivel és szimbólumaival dolgozik, segíti kapcsolódásunkat a „külső tájjal”, és ezáltal saját belső természetünkkel: egyediségünkkel, tehetségünkkel, képességeinkkel, erőforrásainkkal, intuícióinkkal, megoldásainkkal.  Ezen az úton támogat bennünket céljaink elérésében, döntéseink meghozatalában, az életünkben bekövetkező változások kezelésében, személyiségünk, önismeretünk fejlesztésében, erőforrásaink aktivizálásában, ügyünk megoldásában. A természet coach önmagunk meghallgatására, tudatos jelenlétre, csendes megfigyelésre, felismerésekre és a velünkszületett, „organikus tudásra” épít.

Hogyan tud támogatni téged a természet coaching?

 • Amikor kilépünk a természetbe, ösztönösen lelassulunk, hátrahagyjuk a gondolatoktól elfoglalt és elfáradt elménket, és megérkezünk a testünkbe. Felébresztjük az érzékeinket, hogy felfedjük, mi zajlik bennünk, utat adunk a tudatalatti folyamatainknak, hogy felszínre kerüljenek. A testünk kommunikál velünk, és megmondja, hogy mi számunkra a következő jó lépés. Könnyebben, tisztábban tudunk döntéseket hozni. Ebben a relaxált, éber állapotban elkezdhetünk tudatosan dolgozni azokon a változásokon, amelyekre vágyunk.
 • A természet úgy segít minket a változásban, hogy „leföldel” bennünket az „itt és most”-ba. Az erdőben, a fák között sétálva azt a támogatást érezzük, hogy erről a biztonságos helyről elindulhatunk a változás útján.
 • A természet szimbólumaival való munka segít felfedni azokat a blokkjainkat, amelyek meggátolnak bennünket az előrelépésben. A természet valóban „beszél”, ha elég hosszan megfigyeljük, hallgatjuk és tiszteljük. Ez az „organikus tudás” az, amit fokozatosan veszítünk el azzal, ahogy egyre több időt töltünk a természettől távol és válunk függővé a kütyüinktől.
 • A természet táplál, gyógyít bennünket, gondoskodik rólunk. Teret ad nekünk, mind kívül mind belül, hogy elfogadjunk fájdalmas dolgokat, amelyek a múltban vagy a jelenben történtek velünk, és ahhoz, hogy lassú léptekkel, önmagunkat és másokat szerető érzékenységgel elinduljunk a jövőbe.
 • A természetben sétálva már húsz perc után nyugodtabbak, energikusabbak és életelibbek leszünk. Csökken a stressz szintünk és a vérnyomásunk. Jobb lesz a hangulatunk, növekszik a koncentrálóképességünk, nyitottabbá válunk az új lehetőségek, megoldások iránt. Hatvan százalékkal növekszik a kreativitásunknak az a formája, amelyet a kutatók divergens gondolkodásnak hívnak: amikor fantáziánk és alkotóképességünk segítségével lehetséges válaszok egész sorát produkáljuk.
 • A séta, gyaloglás szó szerint és képletesen is mozgásba hoz bennünket, ezért több előremozdulás történik a mentális és érzelmi folyamatokban. Az erdei ösvények szimbolizálják az élet ösvényét, amelyen haladunk. A környezet minden lépéssel változik, ami új inspirációkra ad lehetőséget. Séta közben használjuk a testünk bal és jobb oldalát is, ez kétoldali agystimulációt hoz létre, ami szintén elősegíti az új felismerések létrejöttét.

A természet coaching neked szól, ha…

 • úgy érzed, hogy „alvajáróként” éled az életedet, ami úgy megy el melletted, mint az „Idétlen időkig” c. filmben
 • nem tudsz aludni a bénító félelem érzés miatt, hogy a dolgok sosem fognak megváltozni
 • van egy konkrét problémád, amin, úgy érzed, hogy nem tudsz túljutni, és megrekedtél azokban a gondolatokban, hiedelmekben, amelyek visszatartanak a továbblépéstől
 • szeretnél változtatni, de nem tudod, hogy hogyan kezd el, azt érzed, hogy nincsenek meg hozzá a megfelelő eszközeid
 • van egy célod, amit meg akarsz valósítani, de még nem tudod hogyan, vagy szeretnéd megtalálni a valódi céljaidat
 • döntéshelyzet előtt állsz, és szeretnéd jól csinálni
 • az életedben bekövetkezett változás(oka)t szeretnéd jól kezelni
 • nehéz helyzetben vagy, és nem tudod, honnan nyerd a megoldásához az erőt, energiát

Ha szeretnél beszélgetni velem arról, hogy hogyan tud támogatni téged a természet coaching, akkor tölts ki az alábbi űrlapot, hogy válaszolhassak a hívásodra.