Miről szólnak a természetkapcsolat programok? Mit csinálunk a programokon?

A természetkapcsolat programok olyan egyéni vagy csoportos, felnőtteknek vagy családoknak szólóprogramok, amelyek célja a testilelki egészségünk megőrzése és a természettel való,( tudásra ésélményre épülő), kölcsönösségen alapuló kapcsolatunk fejlesztése. A programok az ország legszebbtermészeti területein(parkokban, erdőkben, tavakon, folyókon)zajlanak, időtartamuk a kétórássétától a városból teljesen kivonulós hétvégékig tartanak. Ezeken a különleges alkalmakon magunkmögött hagyjuk a kütyüinket, a feladatoktól zsúfolt mindennapjainkat és az azoktól elfáradtelménket, hogy érzékszerveinket megnyitva tudatosan elmerüljünk a természeti környezetmegnyugtató atmoszférájában.Mindannyian ösztönösen érezzük, hogy jó nekünk, ha a természetben vagyunk. Ez afféle zsigeri érzésbennünk. Szeretünk kirándulni, futni az erdőben, evezni a folyón, kempingezni a vadonban,sütögetni, focizni a tisztáson. De az ösztönös stresszoldásnál és hangulatjavításnál programjainkontöbbet teszünk:vezetett, „sétáló” relaxációkon, gyakorlatokon és játékokon keresztül, atermészetre,jelenre,csendre és a testünkre fókuszálva,tudatosan kapcsolódunk a természethez.Túrázunk, kirándulunk,evezünk, de ezúttal nem a kilométereket gyűjtjük, hanem lelassulunk, a sajáttempónkat követjük, az erdő, a folyó részévé válunk. Egy alkalommal kettőnégy kilométert teszünkmeg, de sosem maradunk az „erdő ismert sarkában”. Tudást és élményeket gyűjtünk közösen. Aprogramokon az ökopszichológia szemléletét, és a shinrinyoku erdőterápiás módszer és azerdőfürdő eszköztárát használjuk.

 

A természet kapcsolat programok neked szólnak, ha:

 • úgy érzed, hogy a feladataid teljesítése és a másokra való odafigyelés mellett szükséged van legalább néhány óra vagy egy-két nap nyugalomra, lelassulásra, önmagadra
 • sok a stressz az életedben, gyakran vagy kimerült, és szeretnél felfrissülni, energiát gyűjteni a feladataid teljesítéséhez
 • városi környezetben élsz, és szeretnél újrakapcsolódni a természettel, és meríteni a természeti világ számtalan jótéteményéből
 • szeretnél minőségi időt tölteni a természetben a családoddal, a hétköznapokból kizökkenve, másképp kapcsolódni hozzájuk
 • foglalkoztat a természet és bolygó védelme, és szeretnél többet megtudni az ökopszichológia szemléletéről

 

Ha többet szeretnél tudni a természetkapcsolat programok hátteréről:

Miért van szükség rá?

Sosem voltunk még ennyire távol a természettől, mint manapság. A világ népességének nagyobbik hányada él már városokban. Míg 1950-ben 746 millióan éltek városokban, addig 2014-re ez a szám 3,9 milliárdra emelkedett! 2050-re a Föld akkora várható kilencmilliárdnyi népességének hetvenöt százaléka lesz városlakó. A városok csodálatos helyek, de a városi lét stresszel jár. A stressz mennyiségével arányosan pedig nő a testi és mentális betegségek kockázata. Ma már mindennapos dolog a függőség, a magány, a depresszió és a pánikbetegség. Emellett egyre több időt töltünk zárt térben. Mi, európaiak időnk kilencven százalékában tartózkodunk zárt térben. Odabent pedig a technikai eszközeinkkel töltjük az időnket, a monitort bámuljuk, folyton megnézzük a telefonunkat, kényszeresen frissítjük az állapotunkat, vagy úgy érezzük, hogy muszáj kapcsolatban lennünk másokkal. A tünetek az idegességtől, fejfájástól, lehangoltságtól és kimerültségtől a szem és nyak fájdalmán át az álmatlanságig, frusztrációig, ingerlékenységig és indulatosságig terjednek. 1984-ben született a „technostressz” kifejezés az új technológiát használók egészségtelen viselkedésének leírására. (Forrás: Dr. Csing Li: Sinrin-Joku)

Sokan nagyon messze vagyunk attól, hogy érezzük a természet közelségének pozitív hatásait.

Jó hír viszont, hogy egy kevéske természetben töltött idő is jótékony hatást gyakorolhat az egészségünkre. A megérzésünk mögött, miszerint jó a természetben lennünk, már ott vannak a tudományos adatok is. Számos tényeken alapuló (idegtudományi, pszichológiai, neurofiziológiai) kutatás bizonyítja a természetben töltött idő pozitív hatásait. Egy iyen kutatásban megmérték a hatását 20 perc erdei és 20 perc városi sétának, és azt találták, hogy a kutatásban résztvetteknek az erdőben tett séta után 12,4%-kal alacsonyabb volt a kortizol (stresszhormon) szintje, 7%-kal alacsonyabb a szimpatikus idegrendszeri aktivitása, 1,4% alacsonyabb a vérnyomása és 5,8%-kal alacsonyabb pulzusszáma, mint azoknak. akik a városban sétáltak ugyanennyit.

Már kétórányi erdőfürdőzés képes lekapcsolni bennünket a technológiáról és lelassítani a szervezetünket. Dr. Qing Li és csapatának kutatásai alapján indult el Japánban a sinrin-joku erdőterápiás módszer a nemzeti egészségprogram keretében. A kutatók mérései igazolták, hogy a sinrin-joku:

 • csökkent a vérnyomást
 • oldja a stresszt
 • javítja a vérkeringést és az anyagcserét
 • csökkenti a vércukorszintet
 • javítja a koncentrációs képességet és a memóriát
 • enyhíti a depressziót
 • megemeli a fájdalomküszöböt
 • segít az elalvásban
 • növeli az energiaszintet
 • erősíti az immunrendszert a természetes ölősejtek (NK-sejtek) számának növelésével
 • fokozza a ráksejteket elpusztító fehérjék termelését
 • segít a fogyásban

Dr. Qing Li és csapata ismételt mérései azt is megmutatták, hogy egy kétórás erdőfürdő  pozitív hatásai még egy hónap múlva is jelen vannak.

A természetben töltött idő javítja a kapcsolatainkat is. Aktivizálja azt a képességünket, hogy másokkal kapcsolódjunk, szociálisak, együttérzőek legyünk. Kaliforniai pszichológusok tanulmányozták ezt a hatást. Emberek két csoportját vitték ki az erdőbe és városi környezetbe, és a kísérletben véletlenszerűen leejtettek előttük tárgyakat. Azt látták, hogy az erdőben az emberek sokkal segítőkészebbek voltak. Az erdei környezetben gyakrabban adták fel egymásnak a tárgyakat. A körülöttük magasodó öreg fák megmutatták nekik, hogy hogyan legyenek kedvesebbek, nagylelkűbbek egymáshoz.